Jo jo den er god nok. Rigtige kokke går i øjeblikket på gangene på Ådalens Skole afdelingen Syd i Frederikssund.

2015-06-10

5. klasser har i øjeblikket besøg af rigtige kokke for at lave mad sammen med dem. Til sidst skal eleverne anmelde mad på byens resturanter

Af Jesper Kappel

Jo jo den er god nok. Rigtige kokke går i øjeblikket på gangene på Ådalens Skole afdelingen Syd i Frederikssund. De er der, fordi de skal undervise 5. c og d i madkundskab.

"Det giver en anden opmærksomhed fra elevernes side, at der kommer folk fra virkeligheden ind i undervisningen. Kokkene kommer med en anden viden, end den vi som undervisere har," siger Lone Terp, der står for undervisningen af de to klasser i madkundskab.

"I mange år fik man en opskrift stukket i hånden, og så skulle man lave det og så spise det, men man manglede ligesom at reflektere over det, man havde lavet og spist. Man fik heller ikke eksperimenteret med maden og opskrifterne," fortæller Lone Terp.

Anmelde mad

Det er der altså lavet om på hos Lone Terp. For kort tid siden var kokken Kenneth Juul fra Toldboden i Frederikssund på besøg. Her lavede han mad med børnene under overskriften "Den rene vare". Kokken Henrik Seierø har også været forbi og fortalt om, hvad man skal lægge mærke til i maden, når man spiser den, og specielt når man skal anmelde mad, som eleverne i de to klasser snart skal. Det handler blandt andet om, om man kan finde noget sødt, salt og surt i maden. Det handler også konsistens - om der for eksempel er noget blødt og noget sprødt i maden og så drejer det sig også om udseenede og duft, og om det går op i et højere enhed med smagen på maden.

Alle disse indformationer, er noget, som eleverne synes, er spændende.

"Det er vildt sjovt og spændende det her. Vi får rigtigt meget ud af det, og så er det sjovt at se en kok, der virkelig kan finde ud af at lave mad," siger Philippa Schøtt.

"Kokkene kan fortælle en masse, som vi ellers ikke vil kunne få at vide. Når vi skal anmelde mad, ja så ved jeg, hvad jeg skal lægge mærke til ved maden," fortæller Malthe Adolphsen.

For kokken Henrik Seierø er det sjovt at undervise.

"De er så lydhøre, for eleverne vil virkelig gerne lære noget. Og for mig er det dejligt at kunne give viden videre om smag og konsistens i maden og give redskaber til, hvordan man laver god og lækker mad. Det kunne også være fantastisk, hvis en af eleverne får lyst til at blive uddannet som kok," siger Henrik Seierø.

Her bliver der lavet mad. Kokken Kenneth Juul var forbi for at undervise i at lave mad af "Den rene vare".

Besøge plejehjem

Besøgene af kokkene er formentlig kun begyndelsen på en række af andre oplevelser i madkunskab. Det håber Lone Terp i hvert fald på.

"Jeg synes altid, det er spændende at få folk ind udefra. Jeg håber også, at jeg kan få eleverne på besøg på et plejehjem, hvor de kan se, hvordan maden bliver lavet der, og hvor de kan smage den. Jeg kunne også godt tænke mig at få bedsteforældre på besøg, så vi kan lave og smage manden fra en helt anden generation. Og hvad med at få unge indvandre på besøg," slutter Lone Terp.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang